blogi - blogg
Kniven blev hans hantverk

Marit Lundström Publicerad: 22.05.2014 10.00

En bra kniv ska sitta rätt i handen, men den ska också vara hållbar och vacker, säger knivmakaren Thomas Grönberg i Hangö.

Den kända kocken Michael Björklund lyckades överraska knivhantverkaren Thomas Grönberg i Hangö för några år sedan.

Björklund, som är känd för att betona råvara och hantverk, ville ha kvalitativa knivar för kunderna att äta biff med på restaurangen Smakbyn på Åland.

Kniven är viktig i handen på en kock - men också i handen på en kund.

Det ledde till att Thomas Grönberg blev ombedd att tillverka några knivar på prov.

– Så jag gjorde 6-7 modeller som visades upp för en hel jury i Helsingfors. De skar kött och kände efter hur kniven satt i handen. Sen åkte jag hem igen. När Micke sedan ringde bad han mig tillverka 175 knivar - inte 30 som det först varit tal om!

Äta biff

Den stora beställningen garanterade sysselsättning för en ganska lång tid.

– Förra sommaren besökte jag sedan Smakbyn med min familj och åt pepparbiff med mina knivar.

Det kändes härligt, medger han.

Det bevisade inte bara att knivarna var av god kvalitet och satt bra i handen, utan också att hans hemsida fungerade som den skulle. Björklund och han var nämligen inte bekanta från tidigare.

Från båt till kniv

Vanligen är det ändå inte mat- eller biffknivar Thomas tillverkar.

Mest efterfrågade är allround puukkoknivar, men också knivar för jakt och fiske.

Utseendet varierar en hel del beroende på materialval och utformning.

Man kan också få Hangös vapen eller Finland inbränt på knivskaftet och vid större beställningar företagets egen logo.

Thomas Grönberg utbildade sig ursprungligen till båtbyggare och snickare i Jakobstad. Men på grund av sjukdom tvingades han tänka om.

Mindre och snyggare

Knivhantverket började han utveckla för åtta år sedan, inspirerad av bilder på internet. Snickarkunnandet kom väl till pass när han prövade fram olika modeller.

Han besökte också knivdagarna i Fiskars och fördjupade sig allt mera i knivmakeriet.

Numera är knivtillverkningen hans huvudsyssla, men han har också sjukpension som ger en grundtrygghet.

– Till en början var mina knivar stora och klumpiga, Efter hand blev de mindre, bättre och snyggare.

Poleringen tar tid

Att forma bladet och fästa det vid skaftet lär man sig ganska snabbt. Men att veta vilka ämnen för polering och slipning som fungerar bäst tar längre tid, förklarar han.

Det är också poleringen som tar mest tid. Thomas räknar med att det tar mellan en och två veckor att tillverka en kniv - helt beroende av utformning och dekorationer.

– Ofta ser man knivar som inte är riktigt färdiga. Många fuskar med finishen.

– Om en kniv ska användas för jakt och fiske behövs behandling och polering med vax. Och det mest hållbara bladet görs av kolstål. Det rostar, men kan å andra sidan vässas.

Rostfritt stål lämpar sig däremot för knivar som man inte behöver vässa.

Äppelträd och buffelhorn

Materialen till knivskaften kommer från olika delar av världen och består av allt från trä till sten och ben.

Exotiska träslag och beslag i nysilver, brons och mässing ingår. Material och tillbehör går också att köpa från Thomas Grönbergs webbshop Hangökniv.

Några exempel är kniven Marianne där skaftet är gjort av äppelträd och har en infälld dekoration av recsten och fiber. För kniven Lilla Rödskäret har han använt buffelhorn.

Läderslidor till knivarna har Thomas ännu inte börjat tillverka själv, men låter förstå att det inte är omöjligt i framtiden.

– Bara jag kommer över en skomakarsymaskin från 1960-talet. De är svåra att hitta